2021-10-13 19:51:24

Znanstveni piknik 2021.

Učenici naše škole Ante Karšić, Dorja Ober, Dunja Ljubojević, Lucija Radić-Bilin i Marko Trbojević sudjelovali su na ovogodišnjem Znanstvenom pikniku od 23.09.2021. do 25.09.2021. u Gornjoj Stubici, uz mentorstvo profesorice S.Novaković. 

 

Ove godine smo „Zaplesali s Newtonom“ i „Malim kućnim čarolijama“.

„Zaplesali s Newtonom“ - Uz fiziku možemo i zaplesati u željenom ritmu. Ne-Newtonove tekućine su idealne za to. Što je to? To su tekućine koje pokazuju i osobine tekućina i osobine krutina. Učitelj plesa biti će nam kukuruzni škrob pomiješan s vodom. Pomoću zvučnika izazvat ćemo „stres“ čestica kukuruznog škroba. Promatrat ćemo različita stanja kukuruznog škroba i vidjeti kako ga iritiraju zvučni valovi koji izlaze iz zvučnika. Vibracije zvučnika uzrokuju da čestice škroba „uskoče“ u zrak i drhte i „plešu“. One oblikuju vrtloge i valove u škrobu te mijenjaju otopinu škroba i vode iz tekućine u krutinu i obrnuto. Eksperimentirati ćemo s različitim frekvencijama i različitim glasnoćama, te pokušati pratiti našeg učitelja plesa.

„Malim kućnim čarolijama“ - Upoznajmo kukuruz, koji je ukusan i hranjiv, zbog čega je neizostavan u brojnim kulinarskim čarolijama širom svijeta. Što povezuje kukuruzni škrob, ljepilo, tekući deterdžent za rublje, pjenu za brijanje i sol? Sve zajedno nas kroz igru i zabavu uvodi u svijet znanosti. Miješajući navedene sastojke u određenim omjerima dobijemo omiljenu igračku i za male i velike. A to je „Ljigavac“! Praveći svog „Ljigavca“ provjerimo kako djeluje sila na tu smjesu. Smjesa će nekada ponašati kao kruto tijelo, a nekada kao tekućina. Kako to? Svakakve čarolije možemo stvarati. Naučimo što je i viskoznost, kakav se to otpor javlja pri međusobnom gibanju slojeva tekućina? Svaki napravljeni „Ljigavac“ možemo i dodatno obogatiti bojom ili šljokicama. Svaki posjetitelj dobije svog „Ljigavca“ na poklon!


I. Gimnazija Osijek