2024-01-22 23:23:53

Movie nicht

Koji kućanski aparat je suvremeni dio društva? Skoro svako kućanstvo posjeduje taj aparat i svakodnevno ga koristi za zagrijavanje hrane. To je mikrovalna pećnica, koja osim u kućanstvu ima važnu ulogu i u industriji. Pitamo se i istražimo kako možemo idealno napraviti najpopularnije grickalice u cijelom svijetu, i gdje je tu fizika?

Rad mikrovalne pećnice bazira se na pretvaranju električne energije u mikrovalove koji zagrijavaju hranu. Rad mikrovalne pećnice se odvija u dvije faze. U prvoj fazi magnetron radi neprekinuto stvarajući mikrovalove i pri tome nastaju grijana tijela. Druga faza nastaje prestankom rada magnetona. Grijana tijela konvekcijski provode toplinu. Hrana upija energiju od mikrovalova u tom prostoru. Frekvencija mikrovalova slična je frekvencijama atoma i molekula hrane. Samo zagrijavanje hrane dobije se zračenjem mikrovalova tako da mikrovalovi predaju energiju molekulama hrane, a obično su to molekule vode, ulja, šećera i masti. Kada molekule prime energiju, one počnu intenzivnije titrati. Intenzivnije titranje molekula predstavlja jače doticanje i udaranje molekula jednih s drugima. Intenzivnije titranje stvara toplinu i tako se povećava temperatura hrane.

Moderna kuhinja nezamisliva je bez mikrovalne pećnice. Korištenje kućanskih aparata uz poznavanje zakona fizike glavna motivacija ovog istraživanja. Mikrovalna pećnica štedi naše vrijeme i zbog jednostavnosti primjene mogu ju svi kontrolirati i mali i veliki. Za nekoliko minuta možemo zagrijati hranu ili za nekoliko desetaka minuta možemo odmrznuti hranu. Davne 1946. američki inženjer Percy Spencer patentira mikrovalnu pećnicu. Vjeruje se da se otkriće dogodilo slučajno. Spencer je napravio opremu za radar. Provodeći eksperiment s magnetronom rastopila mu se čokolada u džepu. Tada je otkrio da magnetron sa svojim svojstvima zagrijava hranu.

Davne 1962. godine japanska tvrtka Shapr počinje proizvoditi mikrovalne pećnice koje zagrijavaju hranu i tada postaju dostupne za kućanstva. Dugi niz godina, neki znanstvenici su tvrdili da se pod utjecajem mikrovalova mijenja molekularna struktura i sastav namirnica. Također se tvrdilo da takva promjena strukture namirnica dovodi do malignih bolesti.  Sva takva istraživanja nisu dala valjane i opravdane dokaze, te uporaba mikrovalnih pećnica nije bila upitna. Želimo li dobiti savršene kokice iz mikrovalne pećnice trebamo slušati svoju mikrovalnu pećnicu i zaustavite je kada vrijeme između pucanja svake kokice bude od dvije do tri sekunde. Ipak najvažnije je da zagrijemo mikrovalnu pećnicu prije same pripreme kokica u trajanju oko jedne minute. To zagrijavanje možemo napraviti tako da prije kokica na jednu minutu stavimo šalicu s vodom u mikrovalnu i stavimo na jako zagrijavanje. Nakon minute izvadimo šalicu i stavimo vrećicu s kokicama.

https://bit.ly/movienightkokice

 


I. Gimnazija Osijek