2024-02-02 11:18:58 Energija u piću Brz tempo života ne dopušta nam predah, odmor ili usporavanje. Sve mora biti brzo, rokovi postaju kraći, a količina posla i obveza sve je veća. Za moderan način života vrijedi ona “vrijeme je novac”. Kada pogledamo vrijednosti današnjeg društva koje veličaju tzv. “hustle” kulturu, posjedovanje materijalnih stvari kao statusni simbol. Dopustiti si odmor, priznati da smo umorni, zastati na tren bez straha da ćemo nešto propustiti ili da nešto nećemo stići tretira se kao znak slabosti. Da bi nastavili raditi neumornim tempom, najčešće tražimo načine kako mozak i tijelo održati budnim jer su ambicije veće od kapaciteta samog tijela. Za mnoge osobe prva jutarnja šalica kave predstavlja pravo uživanje. Ako se svi zapitamo zašto je tako, očito ćemo prvo pomisliti da nas kava razbuđuje, potiče na lako svladavanje radnih obveza, oslobađa nas umora,…. Kako pomoću svijeće i cjedila za juhu možemo provjeriti energetsku vrijednost kave? Izvedimo jednostavni pokus koji će nam potvrditi energetsku vrijednost različitih vrsta kava. Sva hrana i svi napitci imaju određenu kemijsku energiju koju možemo pretvoriti u drugi oblik energije ako dovedemo toplinu. Izvedimo zajedno pokus i otkrijmo kako pomoću plamena svijeće i zrna različitih vrsta kava možemo dobiti vatru.
Kava kao stimulans ne uzrokuje ovisnost, ali se lako naviknemo na taj napitak. Kofein je po kemijskom je sastavu identičan alkaloidu teinu iz čaja. On uvjetuju učinkovitije iskorištavanje energetskih rezervi organizma, što osigurava osjećaj budnosti. Svako prekomjerno uživanje dovodi do iscrpljivanja organizma, skraćivanja vremena potrebnog za potpuni odmor te ozbiljne ugroze zdravlje. Kofein potiče rad živčanog sustava, poboljšava moć koncentracije i utječe na raspoloživu energiju organizma. Kofein je i u nekim bezalkoholnim pićima koja se uzimaju kao stimulans za podizanje energije. Takvi napitci, u posljednje vrijeme postaju vruća tema u zdravstvenim krugovima. Iako postoje mnoge studije koje ističu ulogu kave u sprečavanju brojnih bolesti, od Parkinsonove do raka dojke, jedna od najvažnijih karakteristika kave je njezino djelovanje na metabolizam šećera u krvi.
|
I. Gimnazija Osijek |