preskoči na sadržaj

I. Gimnazija Osijek

Login
kola sa STEM oznakom

 

Nai EU projekti

Pogledajte gdje su sve naši uenici i profesorili bili!

e-Dnevnik

nastavnici

e-knjinica

 

 

I. gimnazija Osijek

Dobrodošli na stranice I. gimnazije!

Ovdje moete saznati sve relevantne informacije o našoj školi, nastavnom procesu i ostalim aktivnostima koje provodimo, informirati se o programu ope gimnazije, e-upisima, pratiti javne ponude, natjeaje te tijek realizacije naših projekata. 

Sve navedene informacije dostupne su u izborniku s lijeve strane. 

Ukoliko ste ve jedan od uenika, aktivno ete pratiti Oglasnu plou, a za roditelje je tu Kutak za roditelje. 

Za sve dodatne informacije koje ovdje nisu raspoloive slobodno nam se obratite putem kontakata navedenih u gornjem izborniku.

Dogaanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispii lanak Poalji prijatelju
Znanstveni piknik 2021.
Autor: Snjeana Novakovi, 13. 10. 2021.


Uenici naše škole Ante Karši, Dorja Ober, Dunja Ljubojevi, Lucija Radi-Bilin i Marko Trbojevi sudjelovali su na ovogodišnjem Znanstvenom pikniku od 23.09.2021. do 25.09.2021. u Gornjoj Stubici, uz mentorstvo profesorice S.Novakovi. 

 

Ove godine smo „Zaplesali s Newtonom“ i „Malim kunim arolijama“.

„Zaplesali s Newtonom“ - Uz fiziku moemo i zaplesati u eljenom ritmu. Ne-Newtonove tekuine su idealne za to. Što je to? To su tekuine koje pokazuju i osobine tekuina i osobine krutina. Uitelj plesa biti e nam kukuruzni škrob pomiješan s vodom. Pomou zvunika izazvat emo „stres“ estica kukuruznog škroba. Promatrat emo razliita stanja kukuruznog škroba i vidjeti kako ga iritiraju zvuni valovi koji izlaze iz zvunika. Vibracije zvunika uzrokuju da estice škroba „uskoe“ u zrak i drhte i „plešu“. One oblikuju vrtloge i valove u škrobu te mijenjaju otopinu škroba i vode iz tekuine u krutinu i obrnuto. Eksperimentirati emo s razliitim frekvencijama i razliitim glasnoama, te pokušati pratiti našeg uitelja plesa.

„Malim kunim arolijama“ - Upoznajmo kukuruz, koji je ukusan i hranjiv, zbog ega je neizostavan u brojnim kulinarskim arolijama širom svijeta. Što povezuje kukuruzni škrob, ljepilo, tekui deterdent za rublje, pjenu za brijanje i sol? Sve zajedno nas kroz igru i zabavu uvodi u svijet znanosti. Miješajui navedene sastojke u odreenim omjerima dobijemo omiljenu igraku i za male i velike. A to je „Ljigavac“! Pravei svog „Ljigavca“ provjerimo kako djeluje sila na tu smjesu. Smjesa e nekada ponašati kao kruto tijelo, a nekada kao tekuina. Kako to? Svakakve arolije moemo stvarati. Nauimo što je i viskoznost, kakav se to otpor javlja pri meusobnom gibanju slojeva tekuina? Svaki napravljeni „Ljigavac“ moemo i dodatno obogatiti bojom ili šljokicama. Svaki posjetitelj dobije svog „Ljigavca“ na poklon!Priloeni dokumenti:
29.jpg (228.11 KB)
sl.10..jpg (224.77 KB)
sl.11..jpg (221.51 KB)
sl.12..jpg (228.94 KB)
sl.1..jpg (224.44 KB)
sl.2..jpg (248.71 KB)
sl.3..jpg (228.81 KB)
sl.4..jpg (229.98 KB)
sl.5..jpg (228.83 KB)
sl.6..jpg (245.04 KB)
sl.7..jpg (238.09 KB)
sl.8..jpg (226.74 KB)
sl.9..jpg (239.32 KB)
vid.1..mp4 (12.03 MB)
vid.3..mp4 (5.91 MB)
vid.4..mp4 (3.60 MB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispii lanak Ispii lanak | Poalji prijatelju Poalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju