preskoči na sadržaj
Njemačka jezična diploma- Deutsches Sprachdiplom

Njemačka jezična diploma(DSD, Deutsches Sprachdiplom) je ispit znanja iz njemačkog jezika za učenike u inozemstvu. Diploma drugog stupnja je dokaz znanja njemačkog jezika za studij na nekom od njemačkih sveučilista. Svake godine ovaj ispit polaže preko 14 000 učenika širom svijeta u više od 50 zemalja.

 

U Hrvatskoj se ispit za Njemačku jezičnu diplomu drugog stupnja (DSD II, nivo B2/C1) može polagati od 1998. godine. Taj viši stupanj diplome mogu steći samo učenici u školama koje je za to ovlastila Konferencija ministara kulture Njemačke i koji su pohađali dodatnu nastavu njemačkog jezika u okviru fakultativnog predmeta „Njemački jezik – nastava za Njemačku jezičnu diplomu“.

U Hrvatskoj se učenici u okviru fakultativnog predmeta „Njemački jezik – nastava za Njemačku jezičnu diplomu“ (DSD II) u 41 gimnazija/srednjih škola pripremaju za ispit za Njemačku jezičnu diplomu. U školskoj godini 2015./2016. u tom programu sudjeluje više od 550 učenika.

U školskoj godini 2015./2016. ispit I. stupnja (DSD I, nivo A2/B1) polagalo je više od 1.300 učenika i učenica u 34 gimnazija i srednjih škola u Hrvatskoj. Pripreme za taj ispit provode se tijekom redovne nastave njemačkog jezika. U svijetu ovaj ispit polaže više od 50 tisuća učenika.

 

Zašto upravo DSD II?

 • Mnoge inozemne tvrtke s predstavništvima u Hrvatskoj dolaze s njemačkog govornog područja
 • Najveći postotak stranih turista koji dolaze u Hrvatsku čine državljani Njemačke i Austrije
 • Njemački je materinji jezik najvećem broju stanovnika Europske Unije
 • U znanosti je njemački jezik po važnosti drugi jezik u cijelom svijetu
 • U Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj njemačka jezična diploma služi kao dokaz poznavanja jezika potreban za upis na fakultet i ne mora se polagati ispit iz njemačkoga koji je inače obavezan pri upisu na studij u Njemačkoj
 • U Hrvatskoj njemačka jezična diploma priznaje se na odsjecima za germanistiku u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Zadru te na pedagoškim akademijama u Zagrebu i Čakovcu kao dokaz znanja jezika. Kandidati na razredbenim ispitima na navedenim fakultetima imaju različite pogodnosti
 • Priprema za njemačku jezičnu diplomu provodi se od 1. do 4. razreda gimnazije u okviru fakultativne nastave Njemački jezik – Nastava za njemačku jezičnu diplomu. Nastava kao i sam ispit su besplatni.

 

Razmjene učenika i jezični kampovi

Neke hrvatske DSD – škole ostvarile su razmjenu učenika s njemačkim školama, odnosno sa školama u inozemstvu na kojima se provode programi za njemačku jezičnu diplomu. Nastoje se uključiti svi polaznici u programe razmjene učenika.

Kao dodatnu podršku jezičnom radu organiziraju se  projektni i jezični kampovi.

 

Kako izgleda ispit?

DSD ispit se polaže pismeno i usmeno.

Pismeni dio sastoji se od 3 dijela:čitanja, slušanja i pisanja sastava.

Usmeni dio sastoji se od 2 dijela: prezentacije vezane uz određenu temu koju učenik sam bira te kratkog razgovora o zadanoj temi.

Ispit za DSD je službeni njemački ispit, stoga je predsjednik ispitne komisije uvijek profesor iz Njemačke, a pismeni radovi se ocjenjuju u Njemačkoj.

 

Učenje na drugi način:

 • rad u grupama
 • projektna nastava
 • snimanje filmova
 • istraživanje
 • provođenje intervjua
 • prezentacije rezultata

Korisni linkovi:

http://www.bva.bund.de/DE/Organisation/Abteilungen/Abteilung_ZfA/Auslandsschularbeit/DSD/node.html

Priloženi dokumenti:
DSD.jpg
DSD (2).jpg

oglasna ploča

 


Naši EU projekti

Pogledajte gdje su sve naši učenici i profesorili bili!


e-Dnevnik


nastavnicie-knjižnicaKorisni linkovi
Dnevna događanja

školske stvari


TražilicaArhiva dokumenata
preskoči na navigaciju