preskoči na sadržaj

I. Gimnazija Osijek

Login
Škola sa STEM oznakom

 

Naši EU projekti

Pogledajte gdje su sve naši učenici i profesorili bili!

e-Dnevnik

nastavnici

e-knjižnica

Tražilica

 

 

O školi
 
 
 
 

Lokacija: https://goo.gl/maps/2dqEUvYNCH9Mjedv7

O nama:

I. gimnazija Osijek je gimnazija općega smjera, a svake godine upisujemo i jedan razredni odjel  za sportaše koji nastavu pohađaju po planu i programu opće gimnazije.

Povijest škole:

I. gimnazija djeluje od 1. rujna 1992. kada je Odlukom Skupštine općine Osijek izvršena reorganizacija Centra za usmjereno obrazovanje "Braća Ribar". Smještena je u zgradi nekadašnje Upravne škole u središtu grada, u Županijskoj ulici broj 4.

Uvjeti upisa:

U svakoj školskoj godini u I. gimnaziju upisuje se od 132 do 144 učenika u program Opće gimnazije i od 14 do 24 učenika u program Opća gimnazija – odjel za sportaše.

Zajednički element vrednovanja za upis čine prosjeci zaključnih ocjena iz svih nastavnih predmeta ( opći uspjeh ) u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja, te se vrednuju i zaključne ocjene iz posljednja dva  razreda osnovnog obrazovanja iz hrvatskog jezika, matematike, stranog jezika, geografije i povijesti. Odabrani predmet koji se vrednuje po izboru škole je biologija . Za upis u program opća gimnazija – odjel za sportaše potrebni su važeći dokumenti Nacionalnih sportskih saveza.

Kontakt podaci :

Adresa škole: Županijska 4, 31000 Osijek

Broj telefona: 031 200 699

Mail škole: ured@gimnazija-prva-os.skole.hr

Oib škole: 75221523236

Link na web stranicu škole: http://gimnazija-prva-os.skole.hr/

 

Aktivnosti u školi:

l. gimnazija Osijek u svom dosadašnjem djelovanju nastojala je svojim učenicima usaditi znanje, ali, isto tako, pokazati da su u životu važni i stavovi. U tom duhu nastavit ćemo i dalje, držeći se načela: znati, činiti, biti, živjeti. Da bismo učenike pripremili za stvaralačko, slobodno i humano djelovanje u zvanju i okruženju koje budu izabrali, veliki dio školskih aktivnosti (nastavnih i izvannastavnih) usmjerili smo prema samostalnom, istraživačkom i projektnom radu.

Jedna od njih je i planinarenje. U sklopu te aktivnosti okupljamo učenike i za njih organiziramo odlazak u prirodu. Svake godine planiramo najmanje šest  izleta na kojima osim boravka na čistom zraku, tjelesnih aktivnosti hodanja/penjanja, druženja, provodimo i edukacije o zaštiti i snalaženju u prirodi. Sve se aktivnosti provode u suradnji s planinarskim društvom „Zanatlija“ Osijek a pomažu nam i  članovi HGSS-a.

Od 2016. godine učenici okupljeni u grupi „STEMovci u akciji“ aktivno sudjeluju na međunarodnim projektima popularizacije STEM područja. Niz godina aktivno sudjelujemo na „Znanstvenom pikniku“,„FiziBizi festu“ i "Festivalu znanosti" gdje kroz igru i izvođenje pokusa učenici naše škole posjetitelje upoznaju sa zanimljivostima STEM-a. Od 2021. godine sudjeluju u projektu "Biosigurnost i biozaštita". O projektima koje provodimo više možete saznati na poveznici http://www.gimnazija-prva-os.skole.hr/projekti/stem

Škola svake godine, 26. rujna obilježava Europski dan jezika. Na taj način još jednom podsjećamo  na važnost cjeloživotnoga učenja stranih jezika te usavršavanja materinskoga jezika u svrhu njegovanja i razumijevanja kulturalnih razlika i približavanja narodima Europe.

Znanja na području umjetnosti učenici proširuju sudjelovanjem u  muzejsko – edukativnom projektu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu „Deset škola – deset umjetnika“. Projekt obuhvaća 10 gimnazija iz različitih hrvatskih gradova, a naša škola sudjeluje od 2005. godine.  Sudjelovanjem u projektu učenici  razvijaju odnos prema kulturnoj baštini, a likovne radionice ih potiču na kreativnost. Fotografije pogledajte na poveznici http://gimnazija-prva-os.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=15


Posebnosti škole:

 

Od 2013. godine škola aktivno provodi brojne međunarodne projekte od kojih su najznačajniji Erasmus+ KA1 i KA2 projekti. Stotine učenika i nastavnika su tijekom ovih godina sudjelovali u nizu projektnih aktivnosti i mobilnosti te smo ostvarili široku mrežu partnerskih škola diljem Europe. Svake školske godine imamo nekoliko aktivnih projekata koji učenicima pružaju mogućnost  proširivanja znanja, razvijanja različitih vještina i upoznavanje različitih kultura. Od 2021.godine škola je nositelj Erasmus+ akreditacije koja omogućuje trajno financiranje projekata unutar određenog razdoblja. Više o projektima koji se provode u I. gimnaziji Osijek može se pronaći na linku http://gimnazija-prva-os.skole.hr/projekti .

U I. gimnaziji Osijek provodi se fakultativna nastava njemačkoga jezika, a učenici nakon polaganja ispita stječu Njemačku jezičnu diplomu (DSD, Deutsches Sprachdiplom). Njemačka jezična diploma ispit je znanja njemačkoga jezika Konferencije ministara kulture Savezne Republike Njemačke (KMK - Kultusministerkonferenz) za učenike u inozemstvu.

Nastava DSD-a razlikuje se od redovne nastave njemačkoga jezika po planu i programu. Cilj nastave DSD-a je pripremiti učenike za polaganje ispita DSD II na razini B2/C1 u svim jezičnim vještinama: slušanju, čitanju, govorenju i pisanju. Nastava se realizira raznim oblicima rada, metodama i postupcima, projektima, jezičnim kampovima , stručnom literaturom i sl. 

Od 2013. godine u školi djeluje Volonterski klub u kojemu  učenici i profesori naše škole osmišljavaju i provode raznovrsne volonterske akcije. Kroz poticanje volontiranja škola učenicima razvija svijest o važnosti aktivnog građanstva koji će svojim volonterskim angažmanom pridonijeti   svojoj  zajednici. Volonteri u klubu potiču i organiziraju volonterske aktivnosti te motiviraju ostale učenike da se uključe ne samo u aktivnosti u školi, već i u zajednici kroz suradnju s udrugama i ustanovama. 2014. godine I. gimnazija Osijek primila je nagradu za doprinos razvoju školskog volontiranja. Volonterske akcije možete pratiti na poveznici http://gimnazija-prva-os.skole.hr/volonterski
preskoči na navigaciju